Schaatsen

winteraktie2021
Welke schaats is geschikt voor mij?

Wil je vooral schaatsen op natuurijs en soms op een ijsbaan?
Dan zijn Combinoren of de Viking Original en eventueel de Langlaufschaatsen / Salomon een goede keus.

 Wanneer kies ik een combinoor met een hoge schoen en wanneer een combinoor met een lage schoen (Viking Unlimited en Zandstra 1250, Zandstra 3550)?
De combinoren met de hoge schoen geven stevigheid. De combinoor met de lage schoen is een comfortabele schoen, waarin je niet gauw koude voeten krijgt, maar extra stevigheid geven ze niet.

Waarom zou ik niet kiezen voor het comfort van een combinoor?
Als je overweegt schaatslessen te gaan nemen of lid te worden van een vereniging dan zul je op een gegeven moment een schaats willen die je op geen enkele wijze beperkt in de schaatsbeweging. De Viking Bronze, Silver, Gold  of een soortgelijke schaats is dan een goede keus.  

Wanneer kies ik een vaste schaats en wanneer een klapschaats?
De klapschaats is ontwikkeld om een hogere snelheid te kunnen halen. De afzet wordt verlengd en daardoor kun je makkelijker meer snelheid maken. Door het mechanisme is de schaats op natuurijs wel iets kwetsbaarder. De combinoren van Zandstra en Viking kunnen met een pin makkelijk vastgezet worden. Dus bevalt het klappen niet, heb je in een handomdraai een vaste schaats. 

Hoe bepaal ik mijn maat?
Combinoren, verstelbare kinderschaatsen, langlauf schaatsen (Salomon) oftewel alle schaatschoenen die gemaakt zijn om 'comfortabel' te zitten, vallen meestal gelijk aan je normale schoenmaat.  Als je op de schaats gaat staan, mogen je tenen de voorkant raken, maar er mag geen druk op staan. Het mag geen pijn doen.  

De Viking Original, Viking Bronze, Zilver, Gold, Groothuis, EHS, EVO vallen meestal een maat kleiner dan je normale schoenmaat.


DSC 7541 Training Leeuwarden sept 2018 MdJ web