FAQ

Fietsen

Kan ik mijn fiets ook weer inruilen als ik een nieuwe koop?

Op een nieuwe fiets kunnen wij  in sommige gevallen uw huidige fiets inruilen. Om de inruilwaarde te kunnen schatten moeten wij de fiets eerst zien. Het beste kunt u hiervoor langskomen zodat we beide niet voor verrassingen komen te staan.

Onlangs heb ik bij jullie een paar fietsschoenen gekocht. Hoe kan ik deze het best onderhouden?

Aan fietsschoenen moet je niet te veel doen, afspoelen onder kraan als ze vies zijn (beste is wel om de binnen zool er uit te halen). Tip: Als ze echt erg nat zijn kranten in de schoenen doen en laten drogen, niet bij de verwarming zetten.

Wordt de fiets geleverd met garantie?

De nieuwe fietsen worden geleverd met standaard fabrieksgarantie, dit is meestal 2 jaar.

 

Schaatsen

Hoe kan ik mijn schaatsen het best onderhouden?

Je schaatsschoenen hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk dat je de schaatsen uit je tas haalt om te drogen, zo voorkom je dat je schaatsschoen gaat stinken. Je ijzers moet je na het schaatsen altijd goed droog maken. Daarna mag je ze nooit bewaren in kunsstof beschermers, gebruik hiervoor altijd stoffen hoezen of een handdoek. Wanneer de ijzers niet goed droog gemaakt worden en droog bewaard worden gaan de ijzers roesten. 

Kan ik mijn schaatsen laten slijpen bij jullie?

Wij kunnen alle soorten schaatsen slijpen, hiervoor hoef je geen afspraak te maken, je kunt ze gewoon langs brengen. 

Kan ik mijn schaatsen laten ronden bij jullie?

Schaatsen kunnen bij ons gerond worden, hiervoor hoef je geen afspraak te maken, je kunt ze gewoon langs brengen. 

Kan ik schaatsen bij jullie huren?

Wij verhuren schaatsen aan kinderen t/m 16 jaar per seizoen. Het seizoen loopt van september t/m 1 april. Je kunt bij ons vaste schaatsen en klapschaatsen huren. 

Ik krijg last van mijn voeten tijdens het schaatsen. Kan ik hier iets aan doen? 

Als u thermoplastische schoenen hebt kunnen wij deze voor u in de oven doen om ze te verwarmen en te vormen naar uw voet. Ook kunnen wij bepaalde drukpunten in de schoen uitdrukken, om de schoen zo passend mogelijk te maken. 

Kan ik mijn oude schaatsen weer inruilen als ik nieuwe koop? 

Op nieuwe schaatsen kunnen wij in sommige gevallen uw oude schaatsen inruilen. Om de inruilwaarde te kunnen schatten moeten wij de schaatsen eerst zien. Hiervoor kunt u het beste langskomen zodat we beide niet voor verrassingen komen te staan. 

 

Skeeleren

Hoe kan ik mijn skeelers het best onderhouden?

Je skeelerschoenen hebben weinig onderhoud nodig. Als je in de regen hebt geskeelerd is het belangrijk je schoenen goed te laten drogen. Daarnaast is belangrijk dat je je wielen af en toe om draait, zodat alle wielen gelijk slijten. Ook is het belangrijk om je lagers goed schoon te houden, na het skeeleren in de regen moeten je lagers schoongemaakt worden, anders draaien ze niet meer. 

Mijn wielen draaien niet meer goed, wat moet ik doen?

Als de wielen niet goed meer goed draaien ligt dit waarschijnlijk aan de lagers. Haal de lagers uit de wielen en maak ze schoon met wasbenzine, en smeer ze vervolgens in met WD40. Als de wielen daarna nog steeds niet goed meer draaien, kan het aan de boutjes of spacers liggen, kom dan even langs in de winkel. Ons personeel kan je dan verder helpen. 

Ik krijg last van mijn voeten tijdens het skeeleren. Kan ik hier iets aan doen? 

Als u thermoplastische schoenen hebt kunnen wij deze voor u in de oven doen om ze te verwarmen en te vormen naar uw voet. Ook kunnen wij bepaalde drukpunten in de schoen uitdrukken, om de schoen zo passend mogelijk te maken.

 

Kleding

Hoe behandel/was ik mijn fietskleding?

Wassen zonder teleurstellingen

In dit artikel leggen we uit hoe je fietskleding het best kunt wassen, zonder kleurvervaging en kwaliteitsverlies. Over het algemeen geldt dat je fietskleding na gebruik zo snel mogelijk moet wassen, zodat transpiratievocht geen kans krijgt om de stof te beschadigen. Indien je de fietskleding voor de eerste keer wast, kun je het best gebruik maken van handwas in koud water met een vloeibaar fijnwasmiddel voor technische stoffen. Daarmee kun je, indien dit op het waslabel vermeld staat, de fietskleding wassen in de wasmachine. In het waslabel kunt u tevens de maximale temperatuur zien die u moet gebruiken. Meestal is dit 30 graden. Houdt deze temperatuur ook aan, want te hoge temperaturen kunnen uw fietskleding beschadigen. Maak bij het wassen van uw fietskleding nooit gebruik van wasverzachter. Dit leidt tot beschadiging van de stof en breekt de waterafstotende eigenschappen af. Maak voor het drogen van de fietskleding geen gebruik van een wasdroger, maar hang uw fietskleding op in de schaduw om verkleuring door de zon tegen te gaan. Fietskleding mag nooit worden gestreken; de kleding komt al zonder kreukels uit de wasmachine.

Fietsbroek wassen

Door de zeem in de fietsbroek is het erg belangrijk om deze direct na gebruik te wassen. De zeem wordt bij niet wassen namelijk een brandhaard van bacterieën en dit kan leiden tot irritatie van de huid. Ook achtergebleven resten wasmiddel kunnen tot irritatie leiden. Spoel de fietsbroek na het wassen daarom goed uit. Ook hier geldt dat er geen wasverzachter mag worden gebruikt en dat drogen in de wasdroger niet goed is voor de kwaliteit.

Fietshandschoenen wassen

Indien je fietshandschoenen wilt wassen, dan kun je hier het beste een waszak voor gebruiken. Zorg dat de klittenbandsluitingen op elkaar zitten omdat dit anders pellen op de kleding kan veroorzaken. Voor alle kleding geldt: doe ritsen en klittenbandsluitingen dicht. Zitten er veel klittenbandsluitingen aan uw kleding (zoals bijvoorbeeld bij baggy’s)? Gebruik dan een waszak. 

Voor alle verschillende fietskledingstukken geldt in ieder geval dat handwas met weinig wasmiddel altijd beter is voor de kwaliteit van je kleding op langere termijn dan wassen in een wasmachine.