Meest gestelde vragen (FAQ)
Fietsen
Op een nieuwe fiets kunnen wij in sommige gevallen uw huidige fiets inruilen. Om de inruilwaarde te kunnen schatten moeten wij de fiets eerst zien. Het beste kunt u hiervoor langskomen zodat we beide niet voor verrassingen komen te staan.
Schaatsen
Je schaatsschoenen hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk dat je de schaatsen uit je tas haalt om te drogen, zo voorkom je dat je schaatsschoen gaat stinken. Je ijzers moet je na het schaatsen altijd goed droog maken. Daarna mag je ze nooit bewaren in kunsstof beschermers, gebruik hiervoor altijd stoffen hoezen of een handdoek. Wanneer de ijzers niet goed droog gemaakt worden en droog bewaard worden gaan de ijzers roesten.
Skeeleren
Je skeelerschoenen hebben weinig onderhoud nodig. Als je in de regen hebt geskeelerd is het belangrijk je schoenen goed te laten drogen. Daarnaast is belangrijk dat je je wielen af en toe om draait, zodat alle wielen gelijk slijten. Ook is het belangrijk om je lagers goed schoon te houden, na het skeeleren in de regen moeten je lagers schoongemaakt worden, anders draaien ze niet meer.
Kleding
Wassen zonder teleurstellingen
In dit artikel leggen we uit hoe je fietskleding het best kunt wassen, zonder kleurvervaging en kwaliteitsverlies. Over het algemeen geldt dat je fietskleding na gebruik zo snel mogelijk moet wassen, zodat transpiratievocht geen kans krijgt om de stof te beschadigen. Indien je de fietskleding voor de eerste keer wast, kun je het best gebruik maken van handwas in koud water met een vloeibaar fijnwasmiddel voor technische stoffen. Daarmee kun je, indien dit op het waslabel vermeld staat, de fietskleding wassen in de wasmachine. In het waslabel kunt u tevens de maximale temperatuur zien die u moet gebruiken. Meestal is dit 30 graden. Houdt deze temperatuur ook aan, want te hoge temperaturen kunnen uw fietskleding beschadigen. Maak bij het wassen van uw fietskleding nooit gebruik van wasverzachter. Dit leidt tot beschadiging van de stof en breekt de waterafstotende eigenschappen af. Maak voor het drogen van de fietskleding geen gebruik van een wasdroger, maar hang uw fietskleding op in de schaduw om verkleuring door de zon tegen te gaan. Fietskleding mag nooit worden gestreken; de kleding komt al zonder kreukels uit de wasmachine.
Fietsbroek wassen
Door de zeem in de fietsbroek is het erg belangrijk om deze direct na gebruik te wassen. De zeem wordt bij niet wassen namelijk een brandhaard van bacterieën en dit kan leiden tot irritatie van de huid. Ook achtergebleven resten wasmiddel kunnen tot irritatie leiden. Spoel de fietsbroek na het wassen daarom goed uit. Ook hier geldt dat er geen wasverzachter mag worden gebruikt en dat drogen in de wasdroger niet goed is voor de kwaliteit.
Fietshandschoenen wassen
Indien je fietshandschoenen wilt wassen, dan kun je hier het beste een waszak voor gebruiken. Zorg dat de klittenbandsluitingen op elkaar zitten omdat dit anders pellen op de kleding kan veroorzaken. Voor alle kleding geldt: doe ritsen en klittenbandsluitingen dicht. Zitten er veel klittenbandsluitingen aan uw kleding (zoals bijvoorbeeld bij baggy’s)? Gebruik dan een waszak.
Voor alle verschillende fietskledingstukken geldt in ieder geval dat handwas met weinig wasmiddel altijd beter is voor de kwaliteit van je kleding op langere termijn dan wassen in een wasmachine.